LeenaRosendahlOsHanhijrvi

Taiteilija Markus Jäntin näyttely Hietalahdessa

  • Markus Jäntti: Artag Galleria, Helsinki
    Markus Jäntti: Artag Galleria, Helsinki

Markus Jäntti: Trampoliini

5.1.-4.2.2018

ARTag Galleryn Studio


Menkää ihmeessa katsomaan. Lähinnä graafikkona ja Outi Heiskasen oppipoikana tunnettu Markus Jäntti opiskelee nyt 4. vuotta Berliinissä Universität der Künstessa ja siellä on pitänyt unohtaa kaikki jo opittu ja aloittaa alusta. Myös kiinalainen käsitetaiteilija ja toisinajattelija Ai Weiwei opettaa kyseisessä yliopistossa ja hänen kursseilleen on paljon hakijoita. 

Olin Trampoliinin avajaisissa ja teosten valokuvaaminen oli lähes mahdotonta, kun pieni tila oli täynnä väkeä. Odotan vielä, koska Markuksen hyvä piirtäminen alkaa näkyä näissä teoksissa sekatekniikkana. Jotenkin se hänelle sopii. Pidän hänen rohkeasta värien käytöstään. Tästä on hyvä jatkaa.

Yle Teemalla on vielä mahdollista katsoa 12 päivää Markuksesta kertovaa dokumenttia "Yhteispeliä" Graafikko Outi Heiskasen kanssa. Linkki 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän LeenaRosendahlOsHanhijrvi kuva

Markuksessa yhdistyy äidin puolelta pohjalaisuus (Teuva) ja isältä Jänttien luovuus.

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Taidemaalarina minun on vaikea pitää Jäntin töitä taiteena, mutta kyse onkin henkilökohtaisesta mielipiteestä. Dalilla oli aikanaan mielipide, että jos taiteena esitetty teos ei esitä mitään, ei se voi esittää myöskään taidetta.

Taidemaalarina ihmettelen myös, miten helpolla jotkut taiteilijat päästävät itsensä.

Suomen kielen sana TAIDE, ei anna tarkempia määrittelyitä taiteelle, joten mitä tahansa voidaan esittää taiteena. Mutta jos katsotaan vastaavaa englanninkielistä sanaa ART ja laitetaan se esimerkiksi googlen kääntäjään, se kertoo minkälaisia määritteitä sana tarkoittaa. ART sanan määritteitä ovat, taide, taito, ammatti, käsityö, kekseliäisyys, oveluus, juonet ja metkut.

Näin voidaan suoraan esittää taiteen määritelmä seuraavasti, mitä enemmän taiteena esitetty teos täyttää ART sanan määrittelemiä käsityksiä taiteesta, sitä enemmän teos on taidetta. Tällä periaatteella Jäntin teokset eivät täytä kovinkaan suuren taiteen määritelmiä, vaikka kovin suosittu taiteilija onkin. Itse pidän Jäntin taidetta eräänlaisena huijauksena. Mutta kuten sanoin, tämä on minun käsitykseni asiasta taidemaalarina ja jokaisella on sama oikeus määritellä oman makunsa mukainen taide.